marimba

 Marimba

FAMILIE: slaginstrumenten: idiofonen
TOONOMVANG: 4 tot 5½ octaven: (C) c-g4. De notatie is gelijk aan de klank
MATERIAAL: de marimba heeft een metalen frame en houten staven (palissander) met daaronder bevestigd metalen (aluminium) of kunststof resonatoren
GROOTTE: de marimba bestaat in verschillende formaten.

De grotere zus van de xylofoon is de marimba, een houten staafspel met resonatoren die rond 1910 in de Verenigde Staten werd ontwikkeld. De oorspronkelijke marimba uit Mexico of Guatemala had resonatoren in de vorm van kalebassen en die stamde weer af van soortgelijke Afrikaanse instrumenten.

Een marimba heeft een veel warmere en vollere klank dan een xylofoon. De staven zijn in twee rijen chromatisch gerangschikt, net als bij een toetsinstrument Een 5-octaafs concertmarimba heeft een bereik van C-c4, kleinere (makkelijker te vervoeren) marimba's hebben een veel kleiner bereik c-c4.

De staven worden doorgaans gestemd met een boventoonverhouding 1:4:10 ofwel grondtoon, dubbeloctaaf en tripeloctaaf+terts. Eventueel kunnen zelfs de 3e en 4e boventoon gestemd worden. Het stemmen van marimbatoetsen gebeurt op dezelfde manier als bij een xylofoon door aan de onderzijde materiaal weg te vijlen/schuren. De staven van de marimba zijn breder dan die van de xylofoon en de klankstaven zijn van een zachtere houtsoort gemaakt. De marimba is een octaaf lager gestemd dan de xylofoon en klinkt daardoor warmer, voller en dieper. De toon is ook minder droog, klinkt langer door. De basmarimba klinkt nog een octaaf lager. De marimba kan ook met vier in plaats van twee stokken bespeeld worden, voor warme, diepe akkoorden. Meestal worden stokken met zachte, met vilt beklede koppen gebruikt.

De marimba wordt zowel in de klassieke muziek als in de volksmuziek gebruikt. Het is het nationale instrument in Guatemala, maar ook populair in andere Zuid-Amerikaanse landen. In de klassieke muziek wordt de marimba vooral in Japan veel bespeeld.

marimba mallets
                                             marimba mallets

marimba stokken

Pin It